Meer oor
Die Departement Voedselwetenskap is bekend vir sy uitnemendheid in onderrig en navorsing. Voedselwetenskap is 'n multidissiplinêre veld wat natuurwetenskappe soos chemie, biochemie en mikrobiologie toepas om prosesse te ontwikkel wat voedselgehalte en voedselsekerheid verseker. Voedselwetenskaplikes gebruik spitstegnologieë om nuwe voedselprodukte te ontwikkel en streef voortdurend daarna om bestaande tegnieke te verbeter waardeur produkte effektief ontwikkel, verwerk, verpak, gestoor en vervoer word.
Ons Akademiese Programme
- Baccalaureusprogram in Voedselproduksiestelsels
- BSc Voedselwetenskap
- MSc Voedselwetenskap
- MSc in Voedsel- en Voedingsekuriteit MSc (Voedsel- en Voedingsekuriteit)
- PhD-program in Voedselproduksiestelsels PhD
Ons Visie
- Om die mees gesogte Voedselwetenskap-departement in Suid-Afrika te wees
Ons Missie
- Om 'n nasionaal en internasionaal mededingende sentrum van uitnemendheid in Voedselwetenskap te wees
- Om 'n kultuur van wetenskaplike navorsing, kritiese denke en wetenskaplike debat te bevorder;
- Om goed opgeleide gegradueerdes op te lei wat suksesvol in die voedselbedryf in diens geneem kan word en gesog is vir hul kennis, kreatiwiteit en kritiese denke, en;
- Om onderwys en navorsing te koester wat relevant is vir die behoeftes van die voedselbedryf, die verbruiker en die omgewing
Ons Geskiedenis
In 1928 is die behoefte geïdentifiseer aan opgeleide mense om die vrugteverwerkingsbedryf in die Kaap te lei. Vir hierdie doel het dr. Izak Burger 'n wêreldtoer onderneem wat die vrugtebougebiede van Kalifornië en Australië ingesluit het. In sy verslag het hy aanbeveel dat 'n opvoedkundige instelling gestig word om mense op te lei om die verwerking van vrugte vir die uitvoer- en plaaslike mark te bestuur. Om verskeie redes is die verslag in die vroeë 1930's op die lange baan geskuif. Latere pogings is gedwarsboom deur die uitbreek van die oorlog in 1939. Eers in 1946 is die idee herleef.
Op aandrang van dr. Izak Burger, met die oorreding van die Rektor, Professor Bobby Wilcocks, met die bystand van die destydse Departement van Landbou, en met befondsing van Imperial Cold Storage en die Deciduous and Dried Fruit Boards, het die idee uiteindelik verwesenlik geword. Die eerste studente is in 1951 ingeskryf. In 1952 het die stigting van die eerste Departement Voedselwetenskap in Suid-Afrika (en in Afrika) deur die Senaat en Universiteitsraad gegaan en Professor RI Nel, destydse hoof van die Vrugte- en Vrugtetegnologie-instituut (FFTRI), is as spesiale professor in Vrugtetegnologie aangestel.
In 1954 is die Voedselwetenskapgebou voltooi. In 1955 het die eerste twee studente 'n BSc-graad in Voedselwetenskap ontvang: Johan Burger (seun van Dr. Izak Burger) het die besturende direkteur van Letaba Sitrusverwerkers in Tzaneen geword, 'n pos wat hy jare lank beklee het. In 2013, op die ouderdom van 80, het hy nog nie finale aftrede uit die Voedselbedryf oorweeg nie. Jan Hofmeyr het 'n lang loopbaan by Metal Box/Nampak R&D gehad waartydens hy 'n beduidende bydrae gelewer het tot die instandhouding, verbetering en veiligheid van verpakte voedsel in Suid-Afrika vir plaaslike en uitvoermarkte. Hierdie legendariese voedselwetenskaplike is ongelukkig in 2013 oorlede en as 'n huldeblyk aan sy nalatenskap skenk Nick Starke van Nampak R&D 'n jaarlikse boekprys vir die beste eerstejaar-voedselwetenskapstudent aan die US.
Dit is interessant om daarop te let dat die eerste departement voedselwetenskap in Brittanje in 1958 by die Universiteit van Strathclyde, Glasgow, Skotland, opgerig is.
In November 2010 is 'n uitgebreide uitbreiding en opknapping van die Departement onderneem, danksy 'n belegging van R23 miljoen deur die Departement van Hoër Onderwys en Opleiding en die Universiteit Stellenbosch se Hope Project.
Professor Nel is daarna as hoof van die Departement opgevolg deur prof Chris Smit (1960 - 1967), prof JJ Doesburg (1968 - 1969), prof Brian Koeppen (1970 - 80), prof Gerard van Noort (1981 - 1993), mnr. Dawie Basson (1994), prof Trevor Britz (1995 - 2004), prof Corli Witthuhn (2005 - 2009) en prof Gunnar Sigge, die huidige departementele voorsitter het die leisels in 2009 oorgeneem.